Spitfire MK III, 1/43, Vanguards GT6 MK III, 1/18, Chrono Dolomite rally, 1/43, Vanguards
Stag, 1/43, Vanguards TR1/TS20, 1/43, Derrez Models TR2, 1/43, Trophy Models
TR2 Jabbeke, 1/8, one-off TR4, 1/43, Vanguards TR6 race, 1/64, Hotwheels

Triumph miniatuurmodellen
Max Derrez

 Herald coupé, 1/43, Derrez Models

Momenteel zijn er veel modellen van Triumph in miniatuur te verkrijgen.
Dat is wel eens anders geweest. In de jaren zestig en zeventig – de modelautohobby stond toen nog in de kinderschoenen – moesten we het doen met een Herald en 1300 van Dinky Toys en een Herald coupé van Corgi Toys. Ook andere minder bekende fabrikanten hadden soms een Triumph in hun modelpalet.
Vanaf begin jaren tachtig is het beeld veranderd. De echte modelauto werd steeds minder speelgoed, en fabrikanten gingen zich richten op verzamelaars. In eerste instantie werden er witmetalen kits gemaakt, en dan voornamelijk in Engeland, en het was de bedoeling dat je het model zelf in elkaar sleutelde. Dat was een behoorlijke opgave want de kwaliteit van de kits liet vaak zeer te wensen over. De belangrijkste representant van deze stroming – althans wat Triumphs betreft – was het Engelse K&R Replicas, en ze maken tot op heden nog witmetalen kits van diverse vooral Engelse modellen. De kwaliteit van hun kits voldoet echter niet meer aan de laatste, zeer toegenomen maatstaven. Bijna alle Triumphs zijn er te vinden, zie de link onderaan deze tekst.

Heralds 1/76, ClassixxDe laatste twee decennia zijn er veel fabrikanten van Triumph miniatuurmodellen bijgekomen. Belangrijke spelers zijn Corgi (in de serie Vanguards) en Spark. De modellen van Spark zijn van kunststof, maar dat zie je niet. Maar ook veel andere fabrikanten hebben nu Triumphs in hun modellenserie, met als exclusief segment de Engelse witmetalen modellen. Mooi maar duur, en ook nu nog te verkrijgen. De meeste Triumphs zijn er nu dus in miniatuur, en soms is de kleur (van je echte Triumph) of de juiste schaal nog een probleem. Inmiddels zijn er in allerhande schalen, van 1/87 tot 1/18, Triumph modellen aanwezig. De meeste keus is er in de schaal 1/43, dat is de meest populaire miniatuurautoschaal, ongeveer Dinky Toys formaat.

Herald Michelotti proto, 1/43, Derrez ModelsDesondanks zijn er hiaten bij de miniaturen van Triumph. Die worden gevuld door enkele kleinere fabrikanten waaronder Engelse fabrikanten van witmetalen modellen en van het Zuid-Afrikaanse Sear. Ook vul ik zelf hiaten op met mijn productie van bijzondere Triumphs en Standards in schaal 1/43 (www.derrezmodels.nl). Dat zijn modellen die niet eerder door andere fabrikanten gemaakt zijn.
De hiaten zijn nog steeds niet allemaal opgevuld, dat komt doordat sommige Triumph miniatuurmodellen niet meer in productie zijn, lastig te verkrijgen zijn of domweg nooit gemaakt zijn. Een voorbeeld van dat laatste is de Toledo, nooit in miniatuur gemaakt.

Herald 4-door proto, 1/43, Derrez ModelsIn Nederland kennen we een tweetal modelautotijdschriften:
* Auto in Miniatuur, clubblad van de vereniging Namac: www.namac.nl
* Modelauto: www.modelauto.nl
Het blad Modelauto is ook los verkrijgbaar in de tijdschriftenwinkel.

Hieronder een aantal links naar de belangrijkste fabrikanten van onder meer Triumph modelauto’s.
www.corgi.co.uk
www.deroesthoek.nl
www.derrezmodels.nl
www.ixomodels.com
www.kandrreplicas.co.uk
www.matrixscalemodels.comk
www.minichamps.de
www.oxforddiecast.co.uk
www.schuco.de
www.sparkmodel.com

Er zijn meer fabrikanten van Triumphmodellen dan in deze links genoemd worden.
De foto’s geven een selectie weer van Triumph miniatuurmodellen. Er zijn er echter veel meer. Voor verdere inlichtingen: miniature@triumph.nl of maxderrez@hotmail.com

 

TR8, 1/43, K&R, special issue Roadster, 1/43, Mikansue TRX, 1/43, TW Models
TR3 Conrero, 1/43, Derrez Models TR2 Francorchamps, 1/43, Derrez Models TR3 Italia, 1/43, Derrez Models
TR2 Protea, 1/43, Sear Models Standard front end unit, 1/43, Derrez Models Standard Nine, 1/43, Western Models