Triumph Italia

In 1957 heeft Dr. Salvatore Ruffino het bedrijf C.E.S.A.C opgericht en werd importeur van Standard-Triumph voor Italië. Zijn wens was om een eigen sportieve auto te produceren en liet Zagato en Michelotti ontwerpen voor een coupé op basis van de Triumph TR 3 maken. Zijn keuze viel op het ontwerp van Michelotti. Dit ontwerp werd tot aan de productie meermalen gewijzigd. 1959 begon de feitelijke productie van de auto bij Vignale in Turijn. De auto werd uiteindelijk onder de naam Italia 2000 coupé door Ruffino S.p.A. op de markt gebracht.  

Triumph Italia

Hiernaast het prototype van de Italia zoals tentoongesteld in 1958 op de Autosalon in Turijn. Destijds zijn tijd ver vooruit met het vlakke, gestroomlijnde front .

 

 

 

 

 

Triumph Italia

Bijgaand een ontwerpschets van Michelotti die de Italia in zijn nagenoeg definitieve vom toont.

 

 

 

 

Triumph Italia

Hier een van de drie voorserie auto’s en tentoonstellingsauto’s. Deze auto’s werden gebruikt voor de brochures en tentoonstellingen. Alle drie zijn nog rijdend.
De emblemen en benamingen op de carrosserie verschillen van de latere auto’s. Op de achterschermen staat bij deze auto nog Triumph Italia. Veder ontbreken de richtingaanwijzers op de spatborden voor.

 

Triumph Italia

In deze definitieve vorm werd een kleine serie opgezet. In de loop der tijd zijn er detailwijzigingen geweest. Het is een verkeerde veronderstelling dat elke Italia anders zou zijn. Vignale was een grote, professionele carrosseriebouwer die duizenden auto’s per jaar produceerde. De stalen carrosserie is door Vignale genummerd.
Dr. Ruffino had een produktieaantal van 1000 Italia’s gepland. Door de hoge aanschafprijs, de problemen met de verkoop van en samenwerking met Triumph zijn er in combinatie met de hoge aanschafprijs slechts ongeveer 300 auto’s gebouwd. De productie is in 1962 stopgezet.

Triumph Italia

De hiernaast/hieronder getoonde Italia is in januari 2009 te koop aangeboden in Zwitserland. De vraagprijs voor deze auto in concoursconditie bedroeg CHF 125.000 (circa EUR 84.000).

 

 

 

 

Triumph Italia
Triumph Italia