Aankooptips

De GT6 serie heeft een aantal zaken waar men op moet letten bij aankoop:

A: Het plaatwerk.
De auto heeft een chassis wat dus goed bekeken moet worden, daarnaast zijn de drempels een belangrijk onderdeel in de sterkte van de auto. Het chassis moet vooral bekeken worden op de volgende punten: ter hoogte van de achterwiel ophanging en bij de outriggers achter de voorwielen.
De toestand van de drempels is zondermeer een directe indicator van de toestand van de auto. Kijk ook goed naar de bodem waar deze aansluit op de drempels (in de auto en onder de auto). De drempels moeten strak zijn, met een rand aan de onderkant waar deze (en de binnen drempel) aan de bodem zijn gelast. Als het goed is zijn er een aantal afwateringsgaten in de onderkant van de drempel en is er een naad op de achtergang naar het achterspatbord.
Belangrijke andere onderdelen om goed te bekijken zijn:
- Bodemplaat (inclusief kofferbak). Waarschijnlijk is hier eerder reparatie werk te zien, kijk of alles goed gelast is. Bobbels, verse tectyl en gaten betekenen extra aandacht.
- Het schutbord, ook hier goed inspecteren. Ernstige roest in dit deel is een reden om een andere auto te zoeken
- Voorruitframe: kijk naar roest vorming onder en naast de voorruit.
- Deuren: met name de onderrand (binnen en buiten).

B: Technisch gedeelte.
De 6 cylinder is een sterke motor, het meest zwakke punt is nog wel het axiale krukas lager, als bij intrappen van de koppeling beweging zit in de krukas polie is dat lager versleten en zal de motor uit elkaar moeten. Controleer of er een GT6 motor in zit en geen saloon blok. Het kan voorkomen dat er een 2500 cc motor in zit ter vervanging van het originele blok. Dat is op zich geen probleem mits de GT6 specifieke delen gemonteerd zijn: een GT6 heeft een lichter vliegwiel dan een saloon, thermostaat deksel, en spruitstukken zijn specifiek, etc.
Overdrive was een optie, controleer of deze goed werkt.
Carburateurs zijn van Zenith-Stromberg, het exacte type is afhankelijk van het auto type, Amerikaanse markt auto’s kennen nog aanvullende emissie onderdelen.

De wielophanging voor kent als onderste draaipunt trunnions. Deze moeten met EP90 worden gesmeerd. Vraag na wat gebruikt is, gewoon vet maakt dat ze slijten en kapot gaan met het risico van afbreken tijdens het rijden. De achterwiel ophanging verschilt per type, controleer in alle gevallen de bladveer op gebroken bladen en of er speling zit op de wiellagers.

C: Is de Triumph origineel ?
We bedoelen hierbij: klopt alles nog, hoort alles wat er in zit ook in? In de praktijk zal er bij elke wagen wel wat zijn veranderd, door reparaties of andere oorzaken.

De GT6 is een coupe. 6 cylinder Spitfires zijn niet door de fabriek geproduceerd. Af en toe wordt zo’n auto aangeboden, als je geïnteresseerd bent, kijk wat je koopt: een GT6 met een Spitfire body of een Spitfire met een 6 cylinder. Het eerste kan een prima auto zijn, in het 2e geval is het zaak dat alle GT6 specifieke onderdelen gemonteerd zijn: motor, radiateur, versnellingsbak, differentieel, stuurhuis, volledige wielophanging en remmen. Met name de laatste 3 zaken zijn essentieel uit oogpunt van veiligheid. Kijk of het chassisnummer begint met een K (= GT6) als het een F is, is het een Spitfire chassis. Ook belangrijk is te controleren of het kenteken de juiste details heeft (6 cylinder, cabriolet). Bij afwijking of twijfel: niet aan beginnen aangezien het een potentieel gevaarlijke auto is of een auto die niet bruikbaar is.

Wil je een zo origineel mogelijke auto, dan moet er ook een juiste motor in zitten. Naast het kleppendeksel aan bougie zijde is een code ingeslagen.
GT6 1998CC: Het motornummer begint met een K, een andere letter wijst op een motor uit een ander type Triumph.