Aankooptips

Aankooptips

De auto is prima geschikt voor het rijden op binnenwegen. Hij laat zich dan zonder veel schakelen plezierig berijden met snelheden tot ca. 70 – 75 km/uur, ook op een bochtig traject. Voelt daarbij aan als grotere wagen. Hogere snelheden zijn vermoeiend door de matige rechtuit stabiliteit (steeds stuurcorrecties nodig), gecombineerd met het beperkte motorvermogen en het gemis van een vierde versnelling (lawaai bij hogere toerentallen). Is daarom eigenlijk niet geschikt voor grote doorgaande wegen of autosnelwegen. Door de naar huidige maatstaven matige remmen moet druk stadsverkeer ook maar liever vermeden worden. Â
Samengevat: De Mayflower is een karaktervolle auto die geschikt is voor aangepast recreatief gebruik.

Bedenk dat een Mayflower bedaagde techniek heeft die regelmatig onderhoud behoeft. De vetspuit en oliekan moeten regelmatig gehanteerd worden.

Mayflowers worden in Nederland of elders op het Europese vasteland maar zelden aangeboden. In Engeland is het aanbod wat groter, mits je natuurlijk geen bezwaar hebt tegen rechts stuur.

Koop bij voorkeur een auto die compleet is en in (vrij) goede staat is. De Mayflower heeft bijvoorbeeld behoorlijk wat chroom en nieuw verchromen is kostbaar. Dat geldt ook voor het vernieuwen van lederen bekleding. Behalve dorpels zijn nieuwe carrosserie delen niet meer verkrijgbaar. Bedenk dat het vinden van (goede) vervanging voor beschadigde of ontbrekende delen (zoals sierstrips, bumpers, grille, enz.) een moeilijke opgave is. Â

Slijtagedelen zoals remmen enz. zijn redelijk verkrijgbaar, al is daarvoor meestal wel wat speurwerk nodig.

Schenk bij aankoop extra aandacht aan de aluminium cilinderkop, een bekend zwak onderdeel van de Mayflower. Oververhitting van de motor en koelwaterverlies kan veroorzaakt worden door een gescheurde kop. Een goed vervangend exemplaar zal lastig te vinden zijn.

De Mayflower heeft vrij dik plaatwerk, maar vooral de onderzijde ontkomt na vele jaren ook niet aan het roestmonster. Het goede nieuws daarbij: de carrosserie zit eenvoudig in elkaar, en de dorpels onder de portieren zijn niet dragend.

Andere eigenaren van Mayflowers kunnen nuttige tips geven op het gebied van onderhoud of restauratie. Overweeg daarom serieus het lidmaatschap van clubs die het type ondersteunen zoals Club Triumph Holland of de Engelse Triumph Mayflower Club. Laatstgenoemde club heeft voor leden een perfect onderdelenmagazijn. Ook via internet zijn nuttige contacten te leggen.

De waarde van een Mayflower zal variëren van ca. 500 Euro voor een bruikbare onderdelendrager of restauratie object tot ca. 5000 Euro voor een perfect gerestaureerd exemplaar.