Aankooptips

Aankooptips

De Renown is een klasse auto, boordevol karakter. Anno 1950 was het een perfecte reiswagen en ook nu leent hij zich daar nog prima voor – zij het met aangepaste snelheid. Dat laatste geldt zeker voor de 1800-motor. De 2000-krachtbron is wat moderner van opzet en een eventueel aanwezige overdrive biedt uiteraard verdere voordelen. Hogere snelheden zijn vermoeiend doordat steeds kleine stuurcorrecties nodig zijn.

Bedenk dat een Renown bedaagde techniek heeft die regelmatig onderhoud behoeft. De vetspuit en oliekan moeten regelmatig gehanteerd worden.

Renowns worden in Nederland of elders op het Europese vasteland maar zelden aangeboden. In Engeland is het aanbod wat groter, mits je natuurlijk geen bezwaar hebt tegen rechts stuur.

Koop bij voorkeur een auto die compleet is en in (vrij) goede staat is. De Renown heeft bijvoorbeeld behoorlijk wat chroom en nieuw verchromen is kostbaar. Dat geldt nog sterker voor het vernieuwen van lederen bekleding. Behalve dorpels zijn nieuwe carrosserie delen niet meer verkrijgbaar. Bedenk dat het vinden van (goede) vervanging voor beschadigde of ontbrekende delen (zoals sierstrips, bumpers, grille, enz.) een zeer moeilijke opgave is. Â

Schenk bijzondere aandacht aan de staat van de carrosserie. Die is opgebouwd uit een essenhouten frame waarop aluminium plaatwerkdelen zijn gemonteerd. Op het oog nog redelijk plaatwerk kan totaal verrot houtwerk verbergen. Het vervangen van dit houtwerk kost bij uitbesteden een klein vermogen, of bij zelfwerkzaamheid een grote portie vakmanschap gecombineerd met engelengeduld.

Bedenk dat door de vele wijzigingen tijdens de levenscyclus van de Renown nogal wat onderdelen niet uitwisselbaar zijn tussen de verschillende bouwjaren.

Slijtagedelen zoals remmen enz. zijn redelijk verkrijgbaar, al is daarvoor meestal wel wat speurwerk nodig.

Andere eigenaren van Renowns kunnen nuttige tips geven op het gebied van onderhoud of restauratie. Overweeg daarom serieus het lidmaatschap van clubs die het type ondersteunen zoals Club Triumph Holland of de Engelse Triumph Razoredge Club. Laatstgenoemde club heeft voor leden een perfect onderdelenmagazijn. Ook via internet zijn nuttige contacten te leggen.

Omdat Renowns hier maar zelden te koop worden aangeboden is het moeilijk een exacte waarde te noemen. In Engeland moet een mooie Renown zo’n 10.000 Euro opbrengen, maar dit bedrag kan bij een concours exemplaar zomaar verdubbeld worden.
En tenslotte: de uiteindelijke koopprijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag wie het meeste geduld kan opbrengen: de koper of de verkoper…..