TR4 versnelingsbak kanrst

Hallo

De versnelingsbak uit mijn TR4 is door de vorige eigenaar uit elkaar gehaald en waarnodig delen vernieuwd. De auto al even in bezit maar had er nog niet mee gereden. Vandaag even een proef-ritje gemaakt! Ik merkte direct dat de bak vreselijk knarst. Het lijkt wel of er tandwielen zijn welke elkaar niet mogen. Hij schakeld goed maar als er vermogen op de bak komt gaat hij onmiddelijk knarsen. Zowel in 1e en 2e doet hij dit. Heb niet verder dan de 2e versneling gereden. Mij lijkt deze situatie zorgelijk!

Heeft er iemand een idee?

 

Groeten Herman

Nou, je verhaal wijst in de

Nou, je verhaal wijst in de richting van een voor de hand liggende fout die ik ook ooit maakte.

Onder in de bak ligt een torentandwiel; een brok metaal wat de lengte van de bak vult en waarop vier tandwielen gefreesd zijn die in grootte oplopen. Op de uitgaande as die boven dit torentandwiel ligt zitten drie tandwielen die in tegengestelde richting in grootte verschillen, de versnellingen (vertragingen) 1, 2 en 3. De vierde is een 'prise directe' en loopt niet via tandwielen.

Welnu, wat is er mogelijk gebeurd? Voordat je het toerentandwiel in de bak laat zakken, moeten er tussen de uiteinden en de voor- en achterwand van de bak drukplaten aangebracht worden om de zijdelingse kracht die de tandwielen op elkaar uitoefenen op te vangen. Je plakt deze drukplaten met wat vet tegen de wand en laat het torentandwiel ertussen zakken, waarna je de as er doorheen kunt steken.

Wat ik fout deed, was, het torentandwiel 180 graden gedraaid de bak in laten zakken. Ik begreep meteen mijn fout en haalde hem er weer uit en draaide hem 180 graden.Ik had echter niet goed opgelet, de drukplaat aan het ene eind kwam mee de bak uit en het resultaat was twee drukplaten aan een kant en de andere kant niks. Alles gemonteerd en kráken die bak, vreselijk. Maar gauw ermee opgehouden. Nachtje slapen en ja hoor, helder ogenblik. Nog voor het licht was was ik alweer bezig de bak uit de auto te sleutelen. 's Middags reed ik weer.

In jouw geval kan hetzelfde mis gegaan zijn. Of, de drukplaat die aan de drukzijde hoort is dikker dan die aan de niet-drukzijde en ze zijn omgewisseld. Of, er zit aan de drukzijde helemaal geen drukplaat tussen het torentandwiel en de bakwand. Ga maar kijken!

Als iemand die dit leest nog op andere gedachten komt, wees dan zo goed een aanvullend bericht te sturen; ik heb niet de wijsheid in pacht.

wim fournier

Wim, Dank voor je reactie. Ik

Wim,

Dank voor je reactie. Ik ga de bak er uithalen. Hoorde vandaag ook iemand sugereren dat het torentandwiel en al wat daar bij hoort niet ok is. Overgens in de vierde versneling hoor ik niets! Dus wijst dat inderdaad naar deze onderste as.

Als ik het probleem zoals je het beschrijft tegen kom dat mail ik het nog.

Groeten En bedankt.

Herman

 

 

Ik