TR3a startmotor draait, maar neemt motor af en toe niet mee

 Hallo lezer

Van mijn TR3a komt het regelmatig voor dat de startmotor wel draait, maar dat de motor niet wordt meegenomen. Er klinkt dan een zoemende geluid en er gebeurt verder niets.  Maar regelmatig start de motor gewoon.   Wat te doen ?

Startmotor

Niet vergeten de elektrische aansluitingen naar het startrelais en startmotor goed te controleren.
Het spanningsverlies kan dusdanig zijn dat het startrelais wel werkt, doch door het verlies de bendix niet of nauwelijks bekrachtigd wordt.
Het spanningsverlies wordt in fases opgebouwd:
1e fase: relais bekrachtigen (gaat meestal goed)
2e fase: bendix aantrekken, bij juiste werking hoorbaar door "zware" klik.
Op dit moment kan het fout gaan:
spanningsval wordt het grootst, zodat de bendix blijft hangen, dus geen "zware" klik, maar een "lichte" klik. Dus niet krachtig genoeg om bendix aan te trekken.
Startmotor zoemt.

Meet met een universeelmeter, die een geheugenstand heeft, de minimumspanning op de startmotor tijdens het starten.
Meet ook het spanningsverlies over het startrelais.

Succes.

startmotor grijpt niet aan

Het is de bedoeling dat het tandwiel van de startmotor alleen aangrijpt in de starterkrans van het vliegwiel, als dat nodig is. Daarom zit dat tandwiel op een metalen klosje wat aan de binnenkant 'grove' draad heeft. De as van de startmotor heeft datzelfde draad. Geef je nu de startmotor stroom, zodat die begint te draaien, dan staat het tandwiel op het klosje door de massa-traagheid nog even stil. Bij gevolg schroeft de draaiende as van de startmotor het blokje met het tandwiel 'vooruit' in de richting van de starterkrans. De tanden van het startmotor tandwiel grijpen aan in de tanden van de krans, waardoor het tandwileje helemaal naar 'voren' draait op de schroefdraad en aan het eind daarvan volledig meegenomen wordt door de draaiende as van de startmotor.

Waar jij nu tegenaan loopt, is, dat de wriving van de schroefdraad op de as in de schroefdraad in het klosje zo groot is, dat het tandwielje al volkomen meedraaid met de as en niet eerst -door de massatraagheid- zich naar voren schroeft tot de tandemn van het tandwieltje de tanden van de starterkrans pakken.

Haal de startmotor dus los en tevoorschijn en maak het draad op de statrtmotoras schoon en het draad in het klosje schoon. Royaal WD 40 spuiten en wat beweging brengen in het kosje ten opzichte van de as zal wonderen doen.